
Uyku Eğitimi son zamanlarda çok fazla duyduğumuz bir konu oldu. Ancak uyku eğitiminin çok ciddi bir süreç olduğunu ve profesyonelce yapılması gerektiğini belirtmekte fayda var.
Bebeğin kendini sakinleştirme becerisi genellikle doğumdan 4-5 ay sonraki süreçlerde ihtiyaç varsa destek vermek üzere dikkat edilmesi gerekilen bir konudur. Öncelikle anne ile ilk aylar kurulan bağın sağlam ve kesintisiz yaşanmış olması beklenir. Anne ilk aylarda emzik, kundak, ayakta veya kucakta sallama, sarmalama ve emzirme ile bebeği sakinleştirir.
Bu saydığımız ve buna benzer geçiş objelerinin bırakılması aşamasında, desteksiz uyuması için verilen en güzel destek Uyku Eğitimidir.
Uyku Eğitimi dendiğinde de birkaç metot olduğunu ve kullanıldığını bilmek gerek. Uygulamak istediğiniz metodu seçerken içlerinde psikoloji ve pedagoji alanında kabul görmüş olanları seçmek, metotları kitaplardan okumak ve ya bir uzmana danışmak, anne olarak doğru bilgiyi seçip sentezleyerek bebeğe uygulamak en doğrusu olacaktır. Uyku Eğitimini verirken size ve çocuğunuza en uygun olanı seçip, AĞLATMADAN uygulanmalı, eğer süreçte bebeğe bakım veren zorlanıyor iseniz çok fazla metot denemesi yapmadan uzmandan destek alınmalıdır.
Bebek her zaman uyku eğitimi sürecinde güvende hissetmelidir. Bu annenin onun yanında ona destekleyici olmasıyla sağlanabilmektedir. Günümüzde her şeyde olduğu gibi pek çok yanlışlar içeren uyku eğitimi adı altındaki uygulamalardaki denemelerde de bebek anne tarafından kısa bir süreliğine de olsa yalnız bırakılır ve ağlatıldığı duyulmaktadır. Bu bebeğin başta anneye olmak üzere, çevreyede güvenini ciddi şekilde bozulmasına sebep olur. Yaşadığı bu durum olumsuz bir deneyim olarak bilinçaltında yer edebilir. Uyku sorunlarına sağlıklı anne bağı ve anne psikolojisi üzerinden doğru çözüm bu sebeplerle çok önemlidir, bu süreçte sadece bebek değil aile de demoralize olmadan, yetersiz ve başarısız hissetmeden eğitim sürecini geçirilmelidir. Doğru ve güvenli verilen uyku eğitimi bebeklerde de mutlu bir şekilde daha çok öğrenmeye, eğlenmeye, oynamaya, sosyal olup ilişki kurmaya zemin hazırlar.

Çocuk Gelişimi Uzmanı
Elif KERİM
Comments